Monday
28.05.2018
12:42
Welcome Guest
RSS
 
botanologos.gr
Home Sign Up Log In
Каталог статей »
Site menu

Section categories
botanologos [26]
Ferapiies [17]
diafora [2]
omorfia [25]

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Home » Articles » botanologos

Θεραπευτικά βότανα
There are no translations available.

Φυτά
"Σαν την υγεία σου έχασες και θές να την κερδίσεις, μόνο με βότανα της γής θα την ξαναποκτήσεις"

Θεραπευτικά  βότανα & φυτά

Ιστορία της βοτανολογίας

Από παπύρους ηλικίας μέχρι και 4.000 ετών προκύπτει ότι στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε ένα σημαντικό σύνολο ιατρικών και βοτανολογικών γνώσεων. Σε αυτούς γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στην επικάλυψη των επιφανειακών πληγών με μέλι (φυσικός τρόπος καταπολέμησης βακτηριδίων) και στη χορήγηση σε ασθενείς παρασκευάσματος από λεπτό φλοιό ιτιάς, που περιέχει μια φυσική αναλγητική ουσία, χημικώς συγγενή με την ασπιρίνη! Σε άλλο σημείο του κειμένου συστήνεται η τοποθέτηση μουχλιασμένου ψωμιού σε πληγές, κάτι που αποδείχθηκε στον εικοστό μόλις αιώνα ότι μπορεί να προκαλέσει ευεργετικά αποτελέσματα λόγω της πενικιλίνης.

Στην Κίνα το πληρέστερο βιβλίο βοτανοθεραπείας που υπάρχει, γράφτηκε περί το 220 π.Χ. και περιγράφει 365 τύπους φαρμάκων από βότανα. Το βιβλίο είναι βασισμένο στο έργο ειδικευμένων θεραπευτών-ιατρών που είχαν συλλέξει πλήθος υλικού που υπήρχε στην Κίνα περίπου από το 1100 π.Χ.

Στην Ελλάδα δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο  κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο πλούσιο σε φυτά και βότανα Πήλιο. Από αυτόν διδάχθηκε ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος για τους οποίους κάνει αναφορά ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Ακολουθεί ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ) που έγινε γνωστός ως ιδρυτής της ιατρικής και θεωρήθηκε ως μέγιστος παθολόγος της εποχής του. Στα 59 βιβλία της Ιπποκρατικής συλλογής αριθμούνται 236 φυτικά φάρμακα. Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) με το έργο του "Περί φυτών ιστορία" θέτει τις βάσεις της σύγχρονης βοτανικής και θεωρείται ο πατέρας της βοτανολογίας. Ο Διοσκουρίδης (25-90 μ.Χ.) με το πεντάτομο έργο του "Περί ύλης ιατρικής" αναλύει συστηματικά 794 φαρμακευτικά φυτά και απεικονίζει τα 391 εξ' αυτών κάτι που έκανε το έργο του ανεκτίμητο για πολλούς αιώνες. Στην διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου (330-1453 μ.Χ.) παρατηρείται συνεχής χρήση της κληρονομιάς των ιατρών της αρχαιότητος και διέπρεψαν ιατροί, στα κείμενα των οποίων αποτυπώνεται το επίπεδο της ιατρικής της περιόδου αυτής. Γνωστότερος όλων ο Νικόλαος Μυρεψός (δηλ. παρασκευαστής αλοιφών όπως αναφέρει το όνομα του) που έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνέγραψε το έργο Μέγα Δυναμερόν, το οποίο αποτέλεσε σημαντική συμβολή στην προώθηση και την τεκμηρίωση της βοτανολογίας και της φαρμακευτικής.. Το βιβλίο του περιέχει περί της 2656 συνταγές φαρμάκων μεταξύ των οποίων τα ψυχοδραστικά βότανα όπως μανδραγόρας, υοσκύαμος, μήκων, ελλέβορος μέλας κ. ά.Αβρωνία (Tamus-Vulgaris)

ΑβρωνίαΕίναι γνωστή στη χώρα μας με τα ονόματα (αβρωνιά ή αβρουνιά, βρυωνιά, ή οβριά ή αδρανιά). Είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια και ο βλαστός του τυλίγεται όπως αυτός του αμπελιού. Αναπτύσσεται μέχρι τα τρία μέτρα και τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς που στενεύουν και γίνονται μυτερά στην άκρη.Τα άνθη του έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο, πάνω σε αραιά τσαμπιά. Η Αβρωνία, είναι φυτό καθαρτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Οι κόνδυλοί του (πατατοειδείς) γίνονται καταπλάσματα στις περιπτώσεις εγκαυμάτων. Τα τρυφερά βλαστάρια του αφού ξεπικρανθούν, παρέχουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τη συναντάμε σε φράκτες, δασότοπους, και θαμνότοπους.

Αγγελική (Angelica Archangelica)

ΑγγελικήΗ Αγγελική είναι φυτικό αρωματικό, με δυνατή και επίμονη μυρωδιά. Το στέλεχος της είναι κυλινδρικό, γραμμωτό, σκεπασμένο με γαλάζια σκόνη. Έχει φύλλα μεγάλα, αντικρυστά. Οι καρποί της είναι ωοειδείς μακρουλοί και έχουν μεγάλους σπόρους. Με τη ρίζα της γίνεται τσάι, όπως και με τους σπόρους της (20γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό). Γενικά έχει τονωτικές ιδιότητες. Είναι εμμηναγωγός, καθαρτική των αερίων, διεγερτική αντισπασμωδική και τονωτική της πέψης. Χρησιμοποιείται και ως καρδιοτονωτική ενώ είναι και ευεργετική στα μάτια. Ως αφέψημα είναι καταπραϋντική στις ξινίλες του στομαχιού. Είναι κατά της δυσπεψίας αλλά και κατά του βήχα. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται με καταπλάσματα στις περιπτώσεις μώλωπων.

Αγκινάρα (Cynara scolymus)

ΑγκινάραΠέρα από εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο ενώ περιέχει βιταμίνες A, B, C ασβέστιο και φώσφορο. Τα συστατικά της αγκινάρας είναι χολαγωγά και διουρητικά. Πιστεύεται επίσης ότι έχουν την εξαιρετική ιδιότητα να απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίμα.Η αγκινάρα, θεωρείται ότι είναι κατά της αρτηριοσκλήρωσης και της ανεπάρκειας συκωτιού. Είναι επίσης τονωτική, κατά των διαλειπόντων πυρετών, κατά του τερτατέου πυρετού, κατά της ιδρωπικίας, κατά των παθήσεων του συκωτιού ακόμη και των ρευματισμών. Δρά επίσης κατά της πέτρας των νεφρών, του ικτέρου ενώ είναι καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος. Στο εμπόριο συναντάμε φάρμακα που έχουν παρασκευασθεί με τα συμπυκνωμένα συστατικά της αγκινάρας σε μορφή δισκίων και σε υγρή μορφή, σε σταγόνες ακόμα και σε αμπούλες για ενέσεις ενδοφλέβιες ή ενδομυϊκές πάντα με ιατρική υπόδειξη. Πράσινα φύλλα αγκινάρας με πολύ λίγο νερό που θα φθάσει στο σημείο του βρασμού (χωρίς να βράσει), για τρεις ώρες και εν συνεχεία θα σουρωθεί βοηθούν για την τόνωση των μαλλιών με μασάζ.


Category: botanologos | Added by: kiki (27.11.2010)
Views: 968
Log In

Search

Site friends
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples